13 december: een warm klinkend optreden door twee rasmusici, het was mooi, zie ook de recensie-achtige terugblikken hieronder, en de foto's hierboven. (Persbericht helemaal onderaan)

 

Het duo Despejado , Spaans voor duidelijk, bracht prachtige zuidelijke klanken naar het noordelijke Feerwerd, en ons een wonderschone middag. 

Duidelijk voor herhaling vatbaar! (Dick van Dijk)

 

De naam Duo Despejado klinkt Spaans, ritmisch, gevoelig. Letterlijk betekent het helder en onbewolkt. Alice van der Meer (blokfluiten) en MIchiel de Vries (gitaar en zang) maken dat helemaal waar. Melancholische liedjes werden met de warme basstem van Michiel prachtig gezongen. Daarbij begeleidde hij zichzelf met subtiele klanken van zijn gitaar gecombineerd met spannende kristalzuivere ijle klanken van een van de blokfluiten van Alice. Alice bespeelde vele blokfluiten, van groot tot klein, elk met een eigen klank en specifieke wijze van bespelen. Elk Muziekstuk kreeg daardoor een eigen kleur. Het zorgde voor adembenemende muziek. Het programma was erg afwisselend: naast de liedjes was er muzikaal samenspel van gitaar en blokfluit met o.a. werk van Fauré. Ook kregen we solspel van de beide musici te horen, waaronder een interpretatie van Bach op blokfluit, in de originele composities geschreven voor viool of cello. Een palet van prachtige muziek, heel verrassend en afwisselend. Knap werk.

(Marjanne S)

 

Braziliaans en Bach op blokfluit en gitaar: het was lieflijk en vurig, virtuoos en meeslepend.

Om helemaal in de muziek op te gaan, deed ik mijn ogen dicht, maar opende ze weer toen Michiel Braziliaanse liederen met gitaarbegeleiding ten gehore bracht.

Vooral het laatste lied, over een gat in de weg, was verbazingwekkend: "Ik ben maar een arm gat en zie alleen de blauwe lucht." 

Ja, dan ben ik natuurlijk veel beter af met dit prachtige concertje dat voorbij kwam in een door kaarsen verlicht kerkje op een zondagnamiddag. (Janneke Jongeling)

 

 

 

PERSBERICHT: Duo Despejado in Feerwerd

Op 13 december is in de Jacobuskerk te Feerwerd een optreden van Duo Despejado bij te wonen.

Duo Despejado wordt gevormd door Alice van der Meer (blokfluiten) en Michiel de Vries (gitaar, zang). De musici, die hun sporen in de muziek verdienden, kennen elkaar sinds hun studietijd. Sinds twee jaar hebben ze elkaar weer gevonden en wordt er onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de combinatie van gitaar en blokfluiten, met name op het gebied van Zuid-Amerikaanse muziek. 

In Feerwerd kan men een programma verwachten met veel Zuid-Amerikaanse muziek, en werken van componisten als Villa Lobos, Piazolla en ook Fauré.

Het duo streeft naar een breed repertoire waarin ook klassieke werken met een Zuid-Amerikaans karakter opgenomen zijn, evenals composities uit bijvoorbeeld de barok. Het duo is op zoek naar geschikte muziek die vaak bewerkt wordt voor fluiten en gitaar.

Despejado is het Spaanse woord voor ‘onbewolkt’, ‘helder’of ‘duidelijk’, maar de gespeelde muziek kan ook weemoedig en melancholiek klinken.

Michiel de Vries zingt in gerenommeerde koren en daarnaast zeer regelmatig als solist (bas). Hij is gitaardocent (hij studeerde gitaar aan het conservatorium in Groningen) en is als docent verbonden aan muziekschool Noordakkoord. Alice van der Meer studeerde blokfluit, eveneens aan het conservatorium in Groningen, gaf daarna les en speelde in verschillende barokensembles. Beide musici zijn door de muziek, hun instrumenten en de mogelijkheden ervan gegrepen.

Aan temperament en gedrevenheid zal het in de Feerwerder kerk niet ontbreken, musici en muziek zitten er vol van … Het belooft op deze zondagmiddag 13 december een boeiend concert te worden!