20 maart jl was Martin Grudaj met zijn cello de hekkensluiter van ons winterconcertenseizoen. Sinds enige tijd wist hij dat een optreden samen met Elena Malinova als Duo Albarus niet haalbaar was in verband met de langdurig geblesseerde hand van de pianiste; herstel duurt lang....

Gedurende enkele uren schotelde Martin ons op deze zondagmiddag een menu voor van allerlei manieren om de cello in zetten in volksmelodieën, vaak in bijzondere maatsoorten en gecombineerd met pizzicato en soms ook fluiten en zingen. Martin -in Albanië geboren- vertelde daarbij over landschappen, gewoontes, gebeurtenissen. Daarnaast was er ruimte voor de bekende maar o zo mooie cellosuites van Bach voor de pauze, en erna voor bezield gespeelde delen uit een sonate van Hindemith. Een afwisselend ingevuld concert, ter vervanging van het jubileumoptreden van Duo Albarus. Hopelijk houden we dat in Feerwerd te goed...!

 

terugblik, door bezoeker

Een grijze zondag. Het laatste concert in de serie winterconcerten 2015-2016. De cellist Martin Grudaj was nogal onthand: zijn vrouw, de pianiste Elena Malinova was niet meegekomen wegens een handblessure. Maar improviseren, in woord en muziek kan je aan hem overlaten. Hij nam er ruim de tijd voor, waardoor het concert een informeel karakter kreeg. Hij speelde gecomponeerde muziek op basis van volksmuziek uit Albanië en Montenegro waarbij hij af en toe improviseerde, zong en floot. Vooral dat laatste, het fluiten begeleid door pizzicato's op de cello,  was verrassend en viel erg in de smaak. Naast deze volkse melodieën speelde Grudaj cello suites van Johan Sebastiaan Bach en delen uit een cello sonate van Paul Hindemith. Een zeer gevarieerd programma en daardoor ook wat onsamenhangend. De innemende persoonlijkheid van Grudaj, en zijn afsluiting met gespeelde en gefloten Balkan melodieën zorgen er toch voor dat het publiek met een warm gevoel de late en laatste wintermiddag inging.

André Ligthart Schenk

 

PERSBERICHT

Cellist Martin Grudaj in Feerwerd

Op zondagmiddag 20 maart is cellist Martin Grudaj weer te beluisteren in de Jacobuskerk te Feerwerd. Hij concerteerde er enkele malen eerder voor een enthousiast publiek.

Martin Grudaj (cello) –van oorsprong afkomstig uit  Albanië- studeerde aan conservatoria in Groningen en Den Haag. Tijdens deze studie leerde hij pianiste Elena Malinova kennen met wie hij vanaf 1995 Duo Albarus vormt. Tot op heden zijn er lovende reacties op hun individuele én gezamenlijke spel. Reden om het jubileum feestelijk te vieren, in Feerwerd, dachten we tot voor kort. Helaas heeft Elena te kampen met een blessure, het feestje wordt uitgesteld, maar het concert op deze zondagmiddag zal niet minder prachtig en feestelijk zijn: Martin heeft voor deze gelegenheid de mooiste werken voor de cello als solo-instrument uit de kast gehaald, waaronder suites van J.S.Bach, werken van Paul Hindemith en een verzameling van eeuwenoude traditionele volksliederen uit Zuidoost- Europa en de Balkanstreek, door hemzelf voor cello bewerkt.

We hopen bij dit bijzondere concert op veel publiek met aan het einde een warm applaus voor deze musicus die –nu woonachtig in Leiden- gedurende jaren in onze eigen regio woonde en musiceerde.

Het concert is het laatste in de serie Winterconcerten: de kaarsen branden, in de pauze is onder meer (warme) wijn verkrijgbaar. Voor concerten in de serie kan helaas niet gereserveerd worden. De kerk is een half uur voor aanvang van het concert geopend, koffie en thee staan dan klaar. Aanvang 15.30 uur. De toegang bedraagt € 9,- (t/m 12 jaar gratis).  Voor meer informatie: www.kerkfeerwerd.nl .