Zondag 22 november waren René van Munster en Koki Nakano weer in de kerk (en hopelijk niet voor de laatste maal): intrigerende composities van Koki, soepel en innemend aan elkaar gepraat door René, die ook openlijk enthousiast was over de opmars van hen beiden en in het bijzonder van Koki als componist. We hadden stiekem gehoopt op nóg meer mensen in de kerk, je gunt dit iedereen...., maar: er werd genoten en het publiek stak dat tijdens het applaus niet onder stoelen of banken. Zie hieronder de terugblikken van enkele bezoekers, helemaal onderaan nog een keer het persbericht en hierboven de foto's die tijdens dit concert gemaakt werden.

 

terugblik van een bezoeker:

Afgelopen zondag bezocht ik het concert ‘Uit Japan “van  Koki Nakano en René van Munster.

Zij speelden composities die door Koki zijn gecomponeerd. Ik vond het een grote verrassing. Het bleek drijvende, gepassioneerde muziek te zijn, heel afwisselend ,  je bent de hele compositie lang opgenomen in zijn spannende lijnen ,mooie beelden , kleuren en geuren. Ja , ik ervaarde  de muziek als heel beeldend, zoals b.v. De laatste dag van de zomer, of ‘Een dame houdt op met roken ‘.  Hij gebruikt ook heel bewust synesthesie, het vermengen van zintuiglijke waarnemingen, b.v. als we door een parfumerie lopen en de verschillende geuren ruiken door ze te horen. Ook het verbluffende samenspel van de twee was fascinerend. Ademhaling speelde daarbij een grote rol .De composities zijn bepaald niet eenvoudig, maar geraffineerd in het hanteren van verschillende tempi, accenten, plotselinge overgangen, kleurklanken etc. Een aantal nummers waren een wereld- of europese premiëre, zoals The Raven , gebaseerd op een verhaal van Edgar Allen Poe. René vertelde dit met enige humor., maar het zou mij niet verbazen als we nog veel gaan horen van deze twee jongemannen. Een eerste c.d. is in de maak, ik zie ze de wereld veroveren.

Joanna van Kaam

 

Nog een terugblik: 

Sprankelende, prachtige muziek werd met intense toewijding  door de componist zelf aan de vleugel en de cellist gespeeld.

 

Leuk was de presentatie met uitleg over hoe het duo elkaar in Tokyo had leren kennen en wat tot de muziekstukken had geinspireerd.

 

Ontroerend was de chemie tussen de beide jonge mannen en zichtbaar was hoeveel plezier zij in ’t samen spelen hadden.

 

Een heerlijke zondagmiddag!

Hanneke Henny

 

PERSBERICHT

Uit Japan in Feerwerd

Op zondagmiddag 22 november in de Feerwerder Jacobuskerk: René van Munster (cellist, kortgeleden in Japan cum laude afgestudeerd) en Koki Nakano (componist, pianist, geboren in Japan, wonend in Parijs), met hun programma Uit Japan.

René van Munster (’89) en Koki Nakano (’88) leerden elkaar kennen op de Tokyo University of the Arts. René werd gegrepen door de composities van Koki: de muziek was stoer, klonk geïmproviseerd, deed soms aan jazz, soms aan pop, soms aan klassiek denken maar was geen van dit alles. De componist voerde zijn werken zelf uit, ‘en goed ook’, en bleek een aantal stukken voor cello en piano geschreven te hebben. De vriendschap tussen de twee jonge musici bleek vruchtbaar: sinds hun kennismaking drie jaar geleden componeert Koki veel werken voor hen beiden. In Japan gaven ze concerten in Tokyo, Kyoto en Fukuoka.

Het Europese debuut afgelopen voorjaar in het kerkje van Feerwerd was een thuiskomstconcert voor René in Groningen. Sindsdien bouwt het duo aan een Europese muziekcarriere met een bijzonder repertoire dat volledig uit eigen composities van Koki Nakano bestaat, composities die verrassend, aanstekelijk en ontroerend zijn.  

De bezoekers die afgelopen voorjaar in Feerwerd het concert bijwoonden waren gefascineerd en diep onder de indruk. Het duo bracht de muziek in volledig op elkaar ingespeelde concentratie. Het komende optreden gaat hopelijk door véél nieuwsgierige mensen bezocht worden….

Uit Japan vindt plaats in de Feerwerder winterserie, dus branden de kaarsen en is in de pauze onder meer warme wijn te verkrijgen. Aanvang 15.30 uur. Toegang € 9,- (t/m 12 jaar gratis). De kerk is een half uur voor aanvang voor publiek geopend, koffie en thee staan klaar. Zie voor meer informatie over dit concert en foto’s van het vorige concert 

www.kerkfeerwerd.nl.