Op 27 november '16: duo Gullane & De Jong. Een kerkvullend optreden, zowel wat betreft het opzwepende en meeslepende geluid als het aantal bezoekers..... Enkele bezoekers vonden het leuk om een terugblik te schrijven, zie hieronder. (Helemaal onderaan voor de volledigheid nog een keer het persbericht.)

 

bezoekers:

 

27 nov. 2016 –Jacobuskerk  Feerwerd

Optreden verzorgd door Gullane &  de Jong:

Bij het binnenkomen van het kerkje vielen 2 dingen op :

- De kerk zat stampvol !

- Het geluid van een zanger die zonder twijfel niet  Hollands is  : een zwaar Schots accent , ondersteund door ritmisch  en puntig  gitaarwerk plus vlotte  accordeonrifjes en melodielijnen.

Hier zaten twee heren die  duidelijk zin hadden om er op  deze middag een muzikaal feestje van te maken!

Ballads – verhalend over onder meer de verdwenen visserij-en scheepsbouw in Glascow-- en traditionals met thema`s rondom liefde en heimwee wisselden elkaar vlot af, ingeleid door Schots-Engelstalige anekdotes waardoorheen Nederlandse woorden gestrooid werden : heel amusant !

Bij de reels en jigs die snelle ritmes hadden begon het aanwezige luistervolk al snel mee te tikken en klappen :  wat ook al in de pers aangekondigd was leek bewaarheid te worden .

Ook een enkele lichtspot kreeg er  zin in en trachtte al knipperend een  bijzonder  element aan deze geslaagde middag toe te voegen !

In de pauze : o.a. heerlijke glühwein gedronken !

De toegift was lekker vlot en opgewekt verliet het publiek de kerk waarbij ze door Roy Gullane en Erik de Jong nog bedankt werden voor hun aandachtige  aanwezigheid en  meegezongen  “chorus”

Volgende keer:  weer op naar  Feerwerd !

Ed H

 

Concert Gullane & de Jong in De Jacobuskerk in Feerwerd
27 november 2016
Gullane & de Jong zijn Roy Gullane en Erik de Jong.
Zang, gitaar en banjo en accordeon.
Roy, Schot, een peper en zout baardje, een enorme bos-ooit bruine-krullen indringende ogen en ergens in de zestig.
Erik, Groninger, een mooie rooie met een ruitjespet op, slanke handen, een rustige vriendelijke uitstraling en ergens in de dertig.
Gullane trad al jaren op als frontman van de bekende Schotse band The Tannahill Weavers en Erik heeft duizenden muziekuren achter de kiezen met veel verschillende formaties, onder andere Hoppah en The Gonnagles.
Op 27 november speelden ze in de kerk in Feerwerd voor een volle bak.
De prachtige arrangementen in de Scotse en originele ballades en het goed afgestemde samenspel van Gullane en De Jong maakten dit tot een boeiend en intiem concert. De twee traden al vaker samen op en namen ook een album op.
Het mooie van volksmuziek is dat het generatiekloven met gemak overbrugt. Jong en oud vindt elkaar op een gemeenplaats van muziek en zang die de ziel roert. De dertig jaar in leeftijdsverschil tussen Roy en Erik worden weggevaagd door het wederzijdse respect voor elkaars kunnen.
De diep gemeende zang van Gullane werd met gevoelig inzicht begeleid door de prachtige klanken van de mooie houten accordeon van de Jong.
De setjes dansmuziek werden goed opgebouwd en vroegen om meeklappen.
De hele kerk werd ook nog betrokken bij het zingen van een aantal nummers, of we nu verstonden wat we zongen of niet. Teksten van Gullane zelf, van Robert Burns (nationale dichter van Schotland) , over de scheepswerven van Glasgow, Amerikavaarders, haringvissers, een beklag aan de walvisjacht en een stout liedje over een zeer handige bedelaar toe!
Buiten was het koud, binnen werd het warm, klopten al onze harten even sneller en besloegen de ruiten van plezier...

Annemarie de Bie
(Meer weten?

Www.folkmuzikant.nl

Www.tannahillweavers.com)

 

PERSBERICHT

Keltische folk in Feerwerd

Op 27 november is in de Feerwerder Jacobuskerk een optreden bij te wonen van Gullane & De Jong: Keltische ofwel Iers/Schotse folk. Het duo bestaat uit Erik de Jong en Roy Gullane, beiden bekend in de folkscene. Folkaccordeonist Erik de Jong is een veelzijdig muzikant met een uitgebreid repertoire waarbinnen Iers/Schotse folk zijn specialiteit is. De Schotse muzikant Roy Gullane is onder meer leadsinger van de Tannahill Weavers, in de (Keltische) folkscene een begrip. Beiden ontmoetten elkaar zo’n tien jaar geleden in O’Ceallaigh’s Irish Traditional Music Bar in Groningen en spelen nog steeds met veel plezier samen. Roy, die ook nog steeds met de Schotse band de Tannahill Weavers de wereld over tourt, maakt dankbaar gebruik van het duo om zijn eigen nummers die (nog) niet door de Tannahill Weavers zijn uitgevoerd te kunnen spelen, iets wat het repertoire van Gullane & De Jong dus uniek maakt. In Feerwerd worden deze zelfgeschreven songs afgewisseld met enkele traditionele liederen en vlotte Ierse en Schotse tunes die menig voet zullen doen stampen….

Het optreden begint om 15.30 uur, een half uur van te voren is de kerk voor publiek geopend. Toegang bedraag € 9,- (t/m 12 jaar gratis). Het concert vindt plaats in de serie Winterconcerten: er kan helaas niet gereserveerd worden (er kunnen veel mensen in de kerk…). De kaarsen branden, de kerk is warm. In de pauze: warme wijn zoals gebruikelijk, waarbij het meer toepasselijke bier dit keer niet zal ontbreken…. Zie ook  www.kerkfeerwerd.nl.