3 januari 16: nieuwjaarsconcert door Accordéon Mélancolique, ofwel Cherie de Boer en Jean Pierre Guiran, vanuit hun woonplaats in Friesland naar Feerwerd gekomen ondanks gladheid en code oranje, evenals de ongeveer dertig bezoekers die ondanks dezelfde code oranje uit de omgeving van Feerwerd kwamen genieten van het optreden. Sommigen wisten wat ze konden verwachten, anderen genoten voor het eerst van de intrigerende, verstilde, verfijnde klanken van twee accordeons, virtuoos en heel muzikaal bespeeld door het duo. Het was prachtig en voor herhaling vatbaar...!

 

Gistermiddag naar een prachtig accordeon concert geweest. Het kerkje van feerwerd vulde zich afwisselend met uitdagende ritmes en subtiele melodieën. Bijzonder was de manier waarop natuurgeluiden, bijvoorbeeld van de zee, in het spel waren geweven. De sfeer was gezellig, ook door het gure weer buiten de dikke muren van het kerkje.

(Christiaan Wilschut)

 

Het is midden in de winter, zondag 3 januari. In het witte kerkje van Feerwerd zitten veel meer mensen dan ik had verwacht. Het voelde best stoer om over de kronkelende weggetjes te rijden om het concert van Accordéon Mélancolique bij te wonen, want het had die ochtend flink geijzeld. De accordeons staan al klaar op twee hoge krukken. Het is lekker warm in de kerk, tientallen kaarsen verspreiden heilzaam licht en de Gloeiwijn werd voor deze ene speciale gelegenheid al vóór het concert geschonken, als dank voor het komen. Dan begint het. Zachte lichte rustige klanken, wonderlijk verrassende melodieën. Ja het zijn echt accordeons, maar zo subtiel en ingetogen heb ik nog nooit horen spelen. Veel mensen zitten met ogen dicht te luisteren en genieten. De muziek gaat steeds over in poëzie en mooie taal: schier verstilde sierlijkheid...

(Carin S.)

 

(n.b. een van de prachtige beschrijvingen en inleidingen van het duo bij de liedjes: over de schier verstilde sierlijkheid van zwanen...)

 

PERSBERICHT:

Accordéon Mélancolique in Feerwerd

Op 3 januari is in de Feerwerder Jacobuskerk een sprankelend nieuwjaarsconcert bij te wonen door Accordéon Mélancolique. Het duo bestaat uit  Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran, sinds 1984 volledig op elkaar ingespeeld. Beide muzikanten zijn grotendeels autodidact, met een originele speelstijl als gevolg. De Boer en Guiran zijn meesters in het spelen van muziek die we niet dagelijks horen. Ze verrassen, roepen herkenning op, ontroeren, klinken ongedwongen, houden de aandacht vast en noem maar op….

In Feerwerd was het duo eerder te horen tijdens een zeer geslaagd oudejaarsoptreden eind ’12. Tijdens het komende concert, begin ’16, zullen onder meer composities klinken van de nieuwe CD van het duo, de zevende, met de naam Aquarelles. Deze composities –sprankelende spettertjes- hebben alle met water te maken, iets dat alles te maken heeft met de eigen fascinatie voor water. Het concert sluit mooi aan bij de schilderijen die Cherie de Boer in de afgelopen jaren onder de naam Watermerken maakte. Wellicht komen enkele van haar kunstwerken mee naar Feerwerd om het geheel compleet te maken….

De intimiteit van de kaarsverlichte kerk doet de rest: het worden mooie, warme uren op deze eerste zondagmiddag van het nieuwe jaar.

Het concert begint om 15.30 uur, een half uur van te voren is de kerk voor publiek geopend. In de pauze is onder meer warme wijn verkrijgbaar. De toegang bedraagt € 9 (t/m 12 jaar gratis). Zie voor veel meer informatie www.kerkfeerwerd.nl.