T/m eind september is in de kerk werk te zien van Marietta Rust (’63), wonend in Garnwerd. Marietta is een veelzijdig kunstenaar: ze zingt, danst, speelt en schrijft; ze maakt decors, theaterkostuums en handpoppen; ze is schilder, graficus en beeldhouwer. In ’94 studeerde ze af aan academie Minerva.

 

In de kerk zijn schilderijen te zien. Zelf zegt ze over haar huidige werk:

 

‘Na vele jaren ‘dans’ en dieren te hebben geschilderd ben ik onlangs een andere weg ingeslagen. Ik vond op een gegeven moment bij het opruimen van het huis van mijn ouders een boek dat bíjna weggegooid was. Het boek bevatte schilderijen en tekeningen van de Japanse schilder Rakusan. Onmiddellijk was ik zeer geraakt door de composities en de gestileerde combinatie van ‘rust’ en ‘drukte’. Het werk is voor mij van een grote schoonheid en inspireerde me.

In mijn vijfluik zijn de seizoenen geschilderd in een Japanse stijl. Het is een ode aan de natuur geworden waar ik zelf veel aan beleef. Er is een nieuwe wereld voor me opengegaan en ik geniet nog meer dan eerder van vogels: de ijsvogel die ik zie als ik ga zwemmen in het Reitdiep, de specht die af en toe mijn tuin bezoekt en ook heel gewoon mijn kippen….’