Een avond om niet snel te vergeten… 
Een legendarische avond met Ierse fiddler Gerry O’ Connor en de Ierse levende zingende legende (zoals hij al genoemd wordt)  Cathal Mc Connell. De kerk was vol gereserveerd met liefhebbers van de Ierse traditionele folk muziek, waaronder mensen die Cathal Mc Connell nog uit vroegere tijden kennen, zo rond de jaren zeventig toen de Ierse folk werd omarmd door een grote groep mensen buiten Ierland. Nu stond hij hier in de kerk van Feerwerd vergezeld door een fiddler van het eerste uur, Gerry O’Connor, net weer een generatie jonger dan Cathal. Op onderhoudende wijze namen ze ons mee in de echte traditie van de Ierse muziek, omlijst door verhalen uit vroege tijden, door humorvolle anekdotes en liefdevolle beschrijvingen van hun Ierse muziekcollega’s en vrienden. Net uit het vliegtuig wisten ze een hele avond te vullen met mooie dynamische jigs, reels met af en toe een mooie slow air en Cathal's rakende songs, met daarbij de kanttekening van hemzelf: “meestal hoor je deze songs niet omdat ze wat langer zijn dan anders….. en dus zijn ze niet altijd makkelijk om zomaar in een concert te laten horen, maar: ze zijn juist wel de moeite waard”. Gerry O’Connor: “Ik heb naast Cathal in de auto gezeten voor een optreden ergens in Ierland en hij zong 6,5 uur achter elkaar songs uit zijn hoofdelijke bestand….. verbazingwekkend”. Nu zijn ze samen bezig om al deze songs en meer, te archiveren, op te nemen of opnames bij elkaar te voegen.
Alsof de songs en de tunes nog niet genoeg waren speelde Cathal ook nog even op twee tin-whistles tegelijk een hele set van drie verschillende tunes die ook nog eens verschilden in tempo. Dan moet je toch echt over een geweldige coördinatie bezitten, zelfs op zijn 67ste jaar draait Cathal daar zijn handen niet voor om. Een concert vol van traditie, verrassingen, technisch hoogstaand fiddle en flute spel, en typisch Ierse humor. Ierland was echt voor een avond in Feerwerd!

nog wat informatie:

Cathal Mc Connell is wereldwijd bekend bij Ierse muziekkenners/-liefhebbers door onder andere zijn deelname aan Boys of the Lough. Met deze groep heeft hij inmiddels meer dan 20 albums uitgegeven. Voor zijn inbreng in de traditionele Ierse en Schotse songs ontving hij van de Gaelic  Language Television de award “Singer of the year 2010”. Gerry O’Connor zijn solo fiddle-album “Journeyman” werd omschreven in The Living Tradition Magazine als één van de beste records of fiddle Music ooit. Daarnaast maakte hij deel uit van de groepen Skylark en La Lugh. Voor de fiddleliefhebber een mooie gelegenheid om de kunst af te kijken van zijn fiddletechniek. Gerry en Cathal zijn beiden zeer ervaren in het geven van educatieve concerten. Samen bieden ze een zeer onderhoudend en informatief concert aan met traditionele music, songs en stories uit een wereld en traditie die bijna vergeten is bij de huidige generatie. Kijk verder op: www.boysofthelough.com voor Cathal Mc Connell of www.myspace.com/gerryoconnorfiddle voor GerryO’Connor.