6 maart: Jan Henk de Groot in Feerwerd, lees de uitgebreide terugblik hieronder, en helemaal onderaan nog een keer het persbericht. 

 

Muziek, dat is mien bloud.

Heel toepasselijk in de maand van de streektaal zong singer-songwriter Jan Henk de Groot afgelopen zondag in de Jacobuskerk in Feerwerd de meeste van zijn liedjes in het Gronings.

De Groot zingt met humor en lichtheid en een grappige twist over de dingen in het leven die echt gebeuren. Bijvoorbeeld over zijn eigen ouder worden, maar……  “As k zo rondkiek, denk k: Nait soez’n…”

Zinnen als: T gras in mien toentje is mie gruin genog. en Wat is er nou veranderd, het was toch altied zo? Prachtige taal over kleine dingen, Dingn Dichtbie. Maar hij zingt ook over het dubbelcasettedeck, dat hij vroeger zo graag wilde hebben, en over de Kielsterachterweg, berucht om de vele ongelukken: t Swait brekt mie oet, kom ik nog wel thoes van de Kielsterachterweg.

En over “apaart’n”, zoals Janneke. “Janneke fietst, oft waarm is of t vrust”.

Na de pauze vlecht hij Bono-nummers makkelijk door zijn Groningse teksten heen en laat het publiek de koortjes zingen!

In de praatjes tussendoor vertelt hij over zijn gezin en over vijf jaar werken in de zorg. “Als ik terugreed van mijn werk naar huis, keek ik naar de andere mensen achter het stuur en dacht: Jullie weten bij lange na niet wat ik vandaag heb meegemaakt!”

Het leverde hem uiteindelijk een burn-out op. Veel teksten voor zijn liedjes zijn in die periode geschreven…

Heel mooi was het kleine slaapliedje dat zijn vader vroeger zong: sloap mor, mien wichtje, dou oogjes mor dicht. Intiem en ontroerend.

De Groot eindigde zijn optreden met zijn hit Mamme van Michel. Mamme van Michel lag topless in toene. Er waren mensen in het publiek die de tekst letterlijk meezongen.

Mooi taalgebruik, mooi gitaarspel, en een prachtige stem met een groot bereik. Dat het publiek veel moeite moet doen om ’t te verstaan, is dat erg? Nee, een geweldig optreden van Jan Henk de Groot.

Muziek, dat is zien bloud.

Monique Wientjes

 

PERSBERICHT:

Jan Henk de Groot in Feerwerd

Op 6 maart is in de Feerwerder Jacobuskerk een optreden bij te wonen van de bekende Groninger singer-songwriter Jan Henk de Groot. Geboren liedjesschrijver, zo wordt hij wel omschreven, en: een van de toppers binnen het gilde der Nederlands(talig)e singer-songwriters.

Midden jaren ’80 luisterde Jan Henk (1975) bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en De Stamtoavel van Radio Noord. Vanaf de jaren ’90 speelde hij in Engelstalige rockbands, later keerde hij terug naar zijn wortels: het Gronings. In november ’13 kwam Jan Henks eerste Groningstalige album uit met de titel ‘Weerom’, waarmee hij een half jaar later de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs won. Weer enkele maanden later ontving Jan Henk de Grunny, een muziekprijs die uitgereikt wordt aan Groningers die zich verdienstelijk maken in de Groninger muziek. Onlangs sleepte Jan Henk zijn tweede Grunny binnen, met Alex Vissering en Edwin Jongedijk, samen met hen vormt hij de succesvolle combinatie De Troebadoers.

In deze streektoalmoand, de maand maart, is Jan Henk in levende lijve mee te maken in de intieme Jacobuskerk. Het indrukwekkende sfeervolle repertoire zal er tot zijn recht komen en zorgen voor vermaakte en ontroerde momenten.

Het concert maakt deel uit van de serie Winterconcerten, bij deze concerten kan niet gereserveerd worden. Aanvang 15.30 uur (een half uur van te voren is de kerk voor publiek geopend, koffie en thee staan dan klaar). Toegang: € 9,- (t/m 12 jaar gratis). Zoals altijd bij concerten in de Winterserie branden de kaarsen en is in de pauze onder meer warme wijn verkrijgbaar.  Zie ook www.kerkfeerwerd.nl.